Nicolae Titulescu

http://www.wix.com/ipso_facto/1
 

O dată cu recâștigarea dreptului la liberă exprimare în 1989, un fenomen paradoxal se petrece: presa studențească ajunge în pragul dispariției. Explicațiile pot fi variate - de la limitările materiale la schimbarea generațiilor și a intereselor -, dar esența este aceeași: an de an revistele studențești s-au împuținat, iar locul lor a fost preluat de periodice "targetate", scrise de jurnaliști profesioniști și concepute după "rețete" de succes comerciale. Nu este un fenomen rău în sine, dar efectele sale sunt poate mai importante decât par la prima vedere - experiența jurnalistică, necesară carierelor multora, a devenit rara avis, CV-urile la absolvire s-au subțiat decisiv la capitolul activități extracurriculare, mulți studenți nemaiavând unde să își publice primele încercări academice și, nu în ultimul rând, o întreagă viață culturală și artistică a încetat a mai fi adusă în atenția publicului.

Până la apariția blogosferei, tineretul nu a mai găsit căi alternative de exprimare, însă dupa aceea, o explozie fenomenală s-a petrecut, într-un timp scurt. Parcă toata frustrarea de a nu fi auzit, acumulată de-a lungul anilor, s-a revărsat într-o maree de povești, povestioare, cronici și recenzii, analize sau doar simple comentarii - fie politice, muzicale, literare etc. Cu toate acestea blogul nu poate înlocui revista sau ziarul. E o îndeletnicire singuratică și egoistă, o serie interminabilă de monologuri ce nu sunt încadrabile în genurile și speciile jurnalistice. Dar internetul oferă și alte oportunități, inclusiv aceea de re-inventare a jurnalismului studențesc, pe care îl poate face din nou accesibil în virtutea scăderii drastice a costurilor.

Ce vrem să fim? Ce vă propunem? Vrem să fim un bulgăre de zăpadă. Să atragem, prin însăși faptul existenței noastre, încetul cu încetul, cei mai valoroși colaboratori studenți din mediul academic românesc, cu precădere a celor din științelor socio-umane. Internetul va facilita, în opinia noastră, contactele și colaborarea dintre studenții mai multor centre universitare din țară. Vă propunem o revistă în format electronic, cu subiecte ce țin de aria academică, dar și de cea a existenței cotidiene, cu teme și domenii ce se vor diversifica în timp, odată cu colaboratorii. Vrem să devenim cea mai prestigioasă revistă studențească din România și, cu colaborarea voastră, cu siguranță vom fi.


Numărul din noiembrie 2011 - click aici.
inapoi
sus