Prof. Univ. Dr. POPA Nicolae

Născut la data de 1 septembrie 1939, domnul profesor universitar doctor Nicolae Popa a absolvit cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti în anul 1960.

În anul 1973 a absolvit cursurile seminarului de drept şi instituţii legale americane de la Salzburg, Austria.

În anul 1975 a absolvit cursurile şcolii doctorale din cadrul Universităţii din Bucureşti. În anul 2003 a obţinut titlul de doctor „honoris causa” acordat de Universitatea liberă internaţională a Moldovei, iar în anul 2006 a obţinut acelaşi titlu de doctor „honoris causa” acordat de Universitatea „1 Decembrie” Alba Iulia.

Activitatea didactică domnul profesor univ. dr. Nicolae Popa a început-o în anul 1960, în cadrul Universităţii din Bucureşti. În perioada 1987-1993 a deţinut funcţia de prodecan al Facultăţii de drept din cadrul acestei instituţii de învăţământ, iar în perioada 1996-2005 a deţinut funcţia de decan al Facultăţii de drept din cadrul Universităţii „Nicolae Titulescu” din Bucureşti. Funcţia didactică de profesor universitar, pe care o deţine şi în prezent, a dobândit-o în anul 1990.
În anul 2002 a obţinut premiul „Istrate Mincescu” al Uniunii Juriştilor din România, iar în anul 2003 „Titlul de excelenţă” şi „Diploma de excelenţă” acordate de Asociaţia Naţională a Tinerilor Jurişti din România. În anul 2000 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în Grad de Mare Cruce.

În anii 1975 şi 2004 a fost laureat al Academiei Române obţinând Premiul Simion Bărnuţiu.

Începând cu anul 1993 este coordonator de doctorat în domeniul Drept.

În prezent lucrează la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Nicolae Titulescu în cadrul Catedrei de ştiinţe penale şi drept public, ca titular, contribuind la dezvoltarea teoretică a conceptelor, instituţiilor şi fundamentelor teoriei generale a dreptului.