Seminarul „Desenele și modelele industriale în România la 30 de ani de la adoptarea primei legi de protecție a acestora în România”

Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci împreună cu Universitatea „Nicolae Titulescu” din București și Asociația Științifică de Dreptul Proprietății Intelectuale au organizat la data de 3 februarie 2023 (între orele 9.30 – 18) în Sala „George Enescu” a Hotelului InterContinental Athenee PalaceBucurești (în care gazdele au asigurat condiții tehnice de înaltă calitate și pentru cale le mulțumim) seminarul „Desenele și modelele industriale în România la 30 de ani de la adoptarea primei legi de protecție a acestora în România”.

Invitat al organizatorilor la și pentru deschiderea evenimentului a fost domnul Valentin-Sorin Costreie, profesor de filozofie la Universitatea din București și Consilier de Stat în Cancelaria Primului Ministru cu atribuții de coordonator național în domeniul proprietății intelectuale. Cu un discurs realist despre starea de acum și despre viitorul proprietății intelectuale în România. Au mai vorbit la deschiderea seminarului Directorul General al Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci, domnul Octavian-Marian Șerbănescu și profesorul Viorel Roș, Directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat al Universității „Nicolae Titulescu” din București.

Au vorbit celor prezenți (judecători de la instanțele bucureștene cu competență specială, avocați, consilieri în proprietate industrială și consilieri juridici) și au provocat la discuții pe participanți, judecători cu o bogată experiență în soluționarea litigiilor de proprietate industrială, cunoscuți și apreciați pentru preocupările lor. Octavia Spineanu-Matei, judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Andreia Liana Constanda, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție,  Ana Maria Garofil și Gheorghe Liviu Zidaru, judecători la Curtea de Apel București. Dar și profesori (Gabriel Edmond Olteanu decanul Facultății de drept a Universității din Craiova), avocați (Delia Belciu, Paul George Buta, Iulia Burbea-Milescu, Andreea Livădariu) consilieri în proprietate industrială (Aura Câmpeanu, Adina Ciurea și Ovidiu Dinescu) reprezentanți ai industriei auto dintre cei mai interesați de protecția desenelor și modelelor (Laura-Elena Negulescu și Daniel Gheorghe din cadrul Renault Groupe România) și desigur, ai Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci (Alice Mihaela Postăvaru). Și toți ar fi meritat titlul de vorbitori principali pentru că au avut prezentări de înaltă valoare.

Și pentru că evenimentul a fost și aniversar, Asociația Științifică de Dreptul Proprietății Intelectuale, editor al Revistei Române de Dreptul Proprietății Intelectuale, în semn de apreciere a contribuției la afirmarea, promovarea, cercetarea și protecția drepturilor de proprietate intelectuală în România a oferit „diplome Bene Merenti” cu numele Yolandei Eminescu doamnelor Octavia Spineanu Matei, Andreia Liana Constanda, Ana Maria Garofil, Mitrița Hahue și Gilda Lazăr și domnilor Valentin-Sorin Costreie, Octavian-Marian Șerbănescu, Gheorghe Liviu Zidaru și Ion Neagu.

Programul Seminarului poate fi accesat aici.

Viorel Roș                                                                                 Andreea Livădariu